Mana-mana individu yang menerima kandungan lucah termasuk ‘video semburit’ menerusi dalam talian disaran membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Pengerusi SKMM, Al-Ishsal Ishak berkata tindakan itu membolehkan pihaknya meneruskan siasatan terhadap aktiviti-aktiviti perkongsian kandungan lucah. 

Menurutnya, orang ramai boleh tangkap skrin (screenshot) penghantar kandungan berunsur lucah itu dan salurkan laporan kepada pihaknya untuk tujuan siasatan dan tindakan lanjut.”Kami akan mulakan proses (siasatan) secara dalaman termasuk kerjasama dengan PDRM. Rangka kerja kami berteraskan aduan.

“Jadi kami terima aduan daripada orang ramai dan pihak-pihak lain. Kami akan proses aduan tersebut secepat mungkin kerana kami mempunyai pasukan yang bertugas hampir 24 jam sehari, tujuh hari seminggu,” katanya ketika ditemui media pada Khamis.

Jelasnya, pihaknya kini telah memperkukuh jalinan kerjasama siasatan dengan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, PDRM serta Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA).Beliau sebelum itu menyampaikan taklimat media berhubung Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) di ibu pejabat SKMM di sini hari ini.

Al-Ishsal berkata demikian sebagai respon daripada tindakan seorang individu membuka satu kumpulan mesej (group chat) menerusi aplikasi Whatsapp awal pagi tadi.

Individu tersebut bertindak memasukkan hampir 200 pengguna aplikasi Whatsapp yang rata-ratanya petugas media sebelum berkongsi beberapa potongan video berunsur lucah yang sebelum ini pernah tular.

Anda boleh malaporkan isu-isu berkaitan jenayah siber terus kepada SKMM melalui:

i) Aplikasi WhatsApp di talian 016 220 6262; ataupun
ii) E-mel kepada mediasosial@mcmc.gov.my.

Sumber: Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here